Според ново изследване чаша чай на закуска, салата от спанак на обяд и чаша червено

...
Според ново изследване чаша чай на закуска, салата от спанак на обяд и чаша червено
Коментари Харесай

Ето рецептата за предпазване от деменция

Според ново проучване чаша чай на закуска, салата от спанак на обяд и чаша алено вино на вечеря могат да понижат риска от развиване на деменция.

Изследователите настояват, че хората, които одобряват повече храни или питиета, съдържащи антиоксидантни флавоноли - растителни съединения, свързани с разнообразни изгоди за здравето - имат по-бавен ритъм на утежняване на когнитивните качества, написа vesti.bg.

Учените от Медицинския център „ Ръш “ в Чикаго са изследвали 961 души на междинна възраст 81 години, които не са имали деменция, за своето изследване, траяло седем години.

Всяка година участниците са попълвали въпросник за това какъв брой постоянно употребяват избрани храни и са попълвали годишни проби за когнитивните качества и паметта,

включващи припомняне на описи с думи, запомняне на цифри и подреждането им в верен ред.

След това те били разграничени на пет равни групи според от количеството флаваноли в храната им. Средно участниците са приемали към 10 мг (mg) общи флаваноли дневно.

Най-слабата група е приемала към 5 mg дневно, до момента в който най-силната е консумирала приблизително 15 mg дневно - еквивалент на една чаша тъмнозелени листа или три до четири чаши чай.

Изглежда, че хората, които одобряват повече храни или питиета, съдържащи антиоксидантни флавоноли - растителни съединения, свързани с разнообразни изгоди за здравето - имат по-бавен ритъм на утежняване на когнитивните качества, настояват откриватели

За премерване на когнитивния крах откривателите са употребявали световна система за оценка, която включва 19 разнообразни теста.

Анализът разкрива, че хората с най-голям банкет на флавоноли са понижили с 32% степента на когнитивния си крах спрямо тези, които са имали най-нисък банкет.

Проучването също по този начин откри, че тези, които са си набавяли най-вече флавоноли от зеле, фасул, чай, спанак и броколи, са имали най-бавен ритъм на когнитивен крах.

Въпреки това, тези, които са консумирали домати, ябълки, чай, вино и портокали, също са имали изгода.

Авторът на проучването Томас Холанд съобщи: „ Вълнуващо е, че нашето проучване демонстрира, че изборът на характерна диета може да докара до по-бавно понижаване на когнитивните качества. “

Нещо толкоз просто като яденето на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай е елементарен метод хората да поемат дейна роля в поддържането на здравето на мозъка си.

„ В последна сметка бих желал хората да знаят, че в никакъв случай не е прекомерно рано или прекомерно късно да стартират да вършат промени в здравословния си метод на живот, изключително що се отнася до храненето. “

В коментар на резултатите доктор Сара Имарисио, началник на отдела за стратегически начинания в Alzheimer`s Research UK, съобщи: „ Нашето хранене е единствено един от факторите, които могат да повлияят на здравето на мозъка ни, и откривателите към момента се пробват да открият доколко съответни хранителни съставни елементи като флавонолите въздействат на паметта и мисловните ни качества. “

Предишни изследвания демонстрират, че флавонолите могат да оказват помощ за отбрана на мозъчните кафези от увреждане, което накара откривателите да проучат евентуалната им роля за закъснение на когнитивния крах.

Въпреки че откривателите се пробваха да открият по какъв начин флавонолите играят роля за закъснение на когнитивния крах, постоянно е мъчно да се изключат други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите от този тип проучвания.

Тъй като при започване на проучването участниците са били приблизително на 81 години, методът им на живот през годините, предшестващи проучването, евентуално е повлиял на риска от когнитивен крах.

Това, което можем да кажем в този момент, е, че има доста доказателства, които сочат, че уравновесеното хранене е метод за понижаване на риска от когнитивен крах.

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, дружно с многото физически извършения и непушенето, способства за положителното здраве на сърцето, което от своя страна оказва помощ за предотвратяване на мозъка от болести, водещи до когнитивни нарушавания или деменция.

„ Ако управляваме диетата и физическата си интензивност през целия си живот, това ще помогне за по-доброто здраве на мозъка в по-късна възраст. “

Резултатите са оповестени в списание Neurology.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР